İngiliz bilim insanlarının Journal of Neuroscience dergisinde yayımlanan araştırmasına göre arılar ve yabanarıları dünyayı insandan daha hızlı görebilme yetisi dışında canlılar dünyasında da renkleri en hızlı görebilme yetisine sahip.
Arıların renk duyu hücreleri omurgalılardan iki misli, siyah beyaz görme yetileri ise beş misli hızlı.
Ancak böceklerin birçoğu sadece siyah beyaz görme yetisine sahiptir. Sadece arılar ve yabanarıları renkli görebilirler. Fakat arıların hızlı uçuşları sırasında da renkli görüp göremedikleri bilinmiyordu. Son araştırmayla bu konuya bir açıklık getirildi. İnsanlar hızlı uçan böcekleri takip edemezler ama onlar hızlı görme yetenekleri sayesinde birbirlerini izleyebiliyorlar diye açıklıyor Queen Mary Üniversitesi’nden Peter Skorupski. Birçok böcek insandan daha hızlı görebiliyor, bu yüzden de yakalanmaları zordur. Hızlı görebilen canlıların görme hücreleri örneğin sinyalleri hızlı bir şekilde aktarabilen güçlü zarlara sahiptir.
Peki arılar farklı hızlarda reaksiyon gösteren reseptörlere mi sahip? Yani bazıları hızlı renk algılaması diğerleri yavaş algılamadan mı sorumlu, yoksa hepsi aynı hızda mı tepki gösteriyor? Bilim insanları bu soruları yanıtlayabilmek için yabanarılarının üç farklı görme hücresinde ışıkla oluşan sinyalleri kaydetmişler. Bu şekilde hızlı uçuş sırasında görüş keskinliğinden sorumlu olan yeşile duyarlı fotoreseptörlerin en hızlı reaksiyon gösterenler olduğu anlaşılmış. Bunlar insanın görme hücrelerinden beş misli hızlı tepki gösteriyorlar. Arılar renkleri, beyaz ışığa kıyasla yüzde elli daha geç algılıyorlar. Deneyler arıların renkleri daha çabuk görebilmek için daha fazla enerji harcadıklarını göstermekte.
Hakkımda
Gazi Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümünü 2013 yılında bölüm üçüncüsü olarak tamamladım,Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü'nü 2015 yılında onur derecesiyle tamamladım. Halen Gazi Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü Yüksek Lisans öğrencisiyim. İstanbul'da Meb'e bağlı bir okulda Bilişim Teknolojileri öğretmeni olarak çalışmaktayım. Elimden geldiğince paylaşımda bulunmaya çalışıyorum :)
0 yorum :
Yorum Gönder