04 Şubat 2019

ROBOTİK KODLAMA NEDİR?

Son zamanlarda popülerleşen ve giderek poüleritesi artan robotik kodlamanın ne olduğuna bakalım.
Robotik kodlamayı 3 kısımda ele alabiliriz. Yazılım , elektronik  ve mekanik kısım
1)Yazılım Kısmı:
Yazılım Nedir?
Yazılım elektronik bileşenlerin birbiri ile haberleşmesini sağlayan bizim elektronik sistemlere hükmetmemize imkan tanıyan kodlar bütünüdür.
Bilgisayarlar , telefonlar ve akıllı cihazlar vb. araçlarda kullanılan her türlü program oyun yazılımdır.

Algoritma Nedir?
Herhangi bir sorunun çözümü için izlenecek yoldur.
Bir bilgisayar programcısı içinde algoritma; programı kodlamadan önce işlem adımlarının yazılmasıdır.
Doğru işlem sıralaması yapılmaz ise problem çözülemez. Yazılımcının problrmi çözmesi için oluşturduğu plana algoritma denir.
Programlama Nedir?
Programlama, program yazma sürecidir. Programı bir plan dahilinde yazmamız gerekir bu planda algoritmadır. Algoritma bu süreççe yazılımcıya yol gösteren en önemli ışıktır.
Programlama Dilleri:
Programlama dili bir algoritma ışığında program yazmaya imkan tanıyan her türlü sembol, karakter ve kurallar bütünüdür.
Programlama dilleri bilgisayarlarla bizim aramızda iletişimi saylayarak köprü görevini görür. Bilgisayara neyi, ne zaman, nasıl yapılacağını belirten deyim ve komutları içerir.
Kodlama Nedir?


Kodlama programlama anlamına gelir. Fakat robotik kodlamanın popülerleştiği bu dönmlerde programlamaya giriş seviyesinde kod yazmadan görsel sürükle bırak yöntemiyle çocuklara problem çözme ve algoritmik düşünebilme yeteneği kazandırma anlamına geliyor.
Günümüzde okulaöncesiden lise seviyesine kadar tüm kademelerde robotik kodlama eğitimi veriliyor.
Code.org scratch gibi sürükle bırak yöntemiyle çalışan görsel araçlar kullanılıyor.
Kodlama eğitiminde sürükle bırak ve metinsel kodlama  yöntemleri kullanılır.
Sürükle Bırak Kodlama Yöntemi:
Görsel olarak yap boz mantığında kod parçacıklarını sürükleyip bırakarak birleştirilir. Uygun kodlar alt alta birleştirerek daha basit kodlama yapılmasını sağlayan yöntemdir.
Daha çok küçük yaştaki çocukların ve programlamaya yeni başlayan giriş seviyesindeki kişilerin programlama mantığını , algoritmik düşünmeyi ve problem çözebilme yeteneğini kazandırmak için kullanılan en kolay ve kullanışlı yöntemdir.
Metinsel Kodlama Yöntemi:
Bu yöntem satır satır kod yazma yöntemidir. Sürükle bırak yönteminden farkı kod blokları ve parçacıkları yoktur. Kodlar eli ile yazılır her programlama dilinin kendine özgü kod dizilimi , karakter ve işaretleri vardır. Asıl programlama yöntemidir.
2)Elektronik Kısım:
Robotik kodlamada elektronik kısım kodlamayla yaptığımız yazılımları kullanarak hükmettiğimiz kısımdır. Elektronik devre elemanları(sensörler,ledler,butonlar gibi vb.) kullanarak  park sensoru  ,  sıcaklık ölçümü , led animasyonları , lazer güvenlik sistemi gibi çoğaltılabilecek birçok farklı projeler yapılabilir. Arduino başta olmak üzere birçok farklı platform vardır. Arduino kolay kodlanması , esnek olması ve ucuz olmasından dolayı yaygın ve popüledir.Bunun yanında PİC , ATMEL ve MİCRO:BİT gibi vb. elektronik programlama platformları vardır.
3)Mekanik Kısım:
Mekanik kısım robotik kodlamada mühendislik kısmıdır. Öğrenen mühendislik becerisini , üç boyutku tasarım ve düşünebilme yeteneğini kazanır. Örnek olarak mbot, lego ve vex setlerini verebirliriz.
Robotik Kodlama Nedir?
Robotik kodlama mekanik kısımını 3D modelleme programlarıyla tasarladığımız bir robotun 3D yazıcıdan çıktı aldığımız parçalara elektronik devre elemanlarını montajlayarak birleştirdiğimiz but robotun hareket etmesini sağlayan yazılımı yükleyerek robotumuzun vücut bulma halidir.  

0 yorum :

Yorum Gönder